Kaliteli Lokum Nasıl Anlaşılır?
Lokum, Osmanlı mutfağından günümüze gelmiş en lezzetli tatlardan biridir. Osmanlı’da “rahat ul-hulküm” yani anlayacağımız adıyla boğaz rahatlatan olarak bilinen lokum, ismini de bu kelimeden almıştır. 15. yüzyılda Anadolu’da bilinen bir lezzet olsa da İstanbul’a ve saraya girişi 17. yüzyıl olarak bilinmektedir.
Günümüzde de çok özel bir lezzet olan lokum, bayramlarda ve daha birçok özel günde en sevilen ikramlıklardan biridir. İlk yapıldığında pekmez ve balla tatlandırılan lokum, şekerin Osmanlı İmparatorluğu’na girişiyle birlikte rafine şekerle üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde lokum üretimi oldukça profesyonel ve kaliteli olarak yapılabilir; ancak bazı firmaların maliyeti düşürmek amacı ile üretim yapması, kaliteli-kalitesiz lokum farkının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Lokum yemenin keyfini katlayabilmek için kaliteli bir lokum almanız gerekir. Bir lokumun kaliteli olup olmadığını anlayabilmeniz için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. İşte kaliteli bir lokumun özellikleri:
1. Lokumun kalitesi satıldığı yerden belli olur.
Lokum hem açıkta hem de kapalı paketlerde satılabilir. İnternet alışverişi ile lokum almayı tercih eden tüketiciler için kapalı paketlerdeki lokumları tercih etmeleri önerilir. Lokum, alındıktan sonra da kapalı paketlerde muhafaza edilmelidir. Bu sebeple kapalı paketlerdeki lokumlar, açık lokumlara göre daha taze olabilir. Lokum alacaksanız mutlaka bildiğiniz bir markadan, kalitesi tescillenmiş bir ürünü tercih etmeniz gerekir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında lokum üretimine yeni kriter ve düzenlemeler getirilmiştir. Üretici firma bu düzenlemelere uygun üretim yaptığını tüketiciye taahhüt etmelidir.
2. Kaliteli lokum yapısıyla kendini belli eder.
Lokum, elastik yapıya sahip şekerlemelerden biridir. Kaliteli bir lokum çektikçe uzar ve damağa ve dişe yapışmaz. Yenimi oldukça kolay ve rahattır. Kaliteli lokuma dışarıdan baktığınızda rengi canlı ve parlak görülmelidir. Lokuma bastırdığınızda içe çöken yerler hemen tekrar düzelmelidir. Eğer bastırdığınız yerdeki göçükler kalıcıysa, o lokum bayat demektir.
3. Lokumun içeriği çok önemlidir.
Klasik olarak lokumlarda rafine şeker kullanılır; ancak bazı üreticiler maliyetin önüne geçmek için yapay tatlandırıcılar ve früktoz şurubu ile lokumu daha sağlıksız hâle getirmektedirler; bu sebeple tercih edeceğiniz lokumun içeriğine bakara hangi malzemelerden yapıldığını bilmeniz gerekir. Sırf ucuz diye standardın altında üretilmiş lokum çeşitleri tercih etmeniz, kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmanız demektir. Lokumdaki nişasta oranı da çok önemlidir. Fazla nişasta, lokumun daha sağlıksız olduğu anlamı taşır.
4. Fiyat lokumun kalite standardını belirlemede önemli bir kriterdir.
Bazı üreticiler ucuz maliyetle ürettikleri lokumları piyasa şartlarının yukarısında satar ancak bir lokumun fiyatı genellikle kalite ölçüsünü anlamanıza yardımcı olur. Elbette bir lokumun pahalı olması o lokumun kaliteli olduğunun net göstergesi değildir; ancak unutmayın ki doğal malzemelerle üretilen bir lokumun maliyeti daha yüksek olacağı için fiyatı da o denli bir artış gösterir.
5. Her lokumun farklı kalite değerlendirmesi olabilir.
Lokum çeşitlerinin fazlalığı, lokumun kalitesi konusunda farklı kriterlere bakmanızı gerektirir. Kuşlokumu, sarma lokum, sultan lokumu ve daha birçok lokum çeşidinde farklı yapılış teknikleri ve malzemeler kullanılabilir. Örneğin basma lokum tercihinizde lokumun kalitesi kadar kullanılan kuruyemişin kalitesi de çok önemlidir. Fındık, ceviz, antepfıstığı gibi kuruyemişler de tazelik çok önemlidir. Lokum ne kadar taze olursa olsun, içinde kullanılan yan malzemeler taze olmadıktan sonra kaliteli bir lokum elde edilemez.
Kaliteli lokum almak için yukarıdaki standartlara dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden her daim bilindik ve kaliteli üreticilere ulaşıp, lokum hakkında dilediğiniz soruları sorarak, kalitesi hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.