Bayramların Vazgeçilmez Tatları Nelerdir?

İslam dininin en önemli özelliklerinin başında; dayanışmayı, yoksullara yardım etmeyi ve en önemlisi nefsi terbiye etmeyi öğretmesi gelir. Tüm bunların yanında dini bayramların Türk kültüründe de çok önemli bir yeri vardır. Ramazan ayının hemen peşine gelen Ramazan Bayramı, yardımlaşmayı ve dayanışmayı öğreten Kurban Bayramı büyüklerinizin elini öperek onları hatırlamayı ve aile olmayı öğretir.

Bayramların vazgeçilmez geleneklerinden biri de ikramlardır. Özellikle Ramazan Bayramı, bir aylık oruç ibadetinden sonra sabah ailece kahvaltıya yeniden oturmanın önemini kavramanıza yardımcı olur. Ramazan bayramı üç gün sürerken, Kurban bayramı 4 gün sürer. Ramazan bayramından farklı olarak Kurban bayramında Müslüman maddi durumuna göre kurban keserek etlerini yoksullara dağıtır; ancak her iki bayramımızın da olmazsa olmazı ikramlardır.

Ramazan Bayramı Tatlıları

Ramazan bayramının bir diğer adı da Şeker Bayramı’dır. Bu bayramlarda ev sahipleri bayramlaşmaya gelen misafirlere çeşitli şekerlemeler sunar. Ramazan bayramının vazgeçilmez ikramlarının başında bu yüzden şekerler gelir. Şekerler, çocukların yüzünü güldürebilmek için de en önemli araçlardan biridir.
Ramazan bayramı sabahı ailesi ile birlikte bayram namazına giden bir çocuk, cami çıkışı dağıtılan lokumdan ilk misafirlikte kendisine ikram edilen şekere kadar tatlı bir bayram geçirmenin hayalini kurar. Bilinçli ebeveynler de çocuklarının hem kaliteli şekerlemeler tüketmesini hem de bunların sınırlı sayıda tüketilmesi gerekliliği sağlamalıdır.

Bayram şekeri deyince akla ilk klasik şekerler gelir. Dolgulu şekerler, drajeler, sakız şekerlemeler ve daha pek çok şeker çeşidi, farklı aromalarla çocukların ilgisini çeker. Meyveli şekerlerin yanında karamel, sütlü ve çikolata aromalı şekerlerde daha çok yetişkinlerin ilgisini çeker. Şeker tüketiminde dikkatli olmak diş ve genel sağlık için çok önemlidir.

Ramazan bayramlarında ikram edilen şekerlerin yanında dikkat çeken ikramlıklardan bir diğeri de badem şekeridir. Özellikle Osmanlı’dan gelen bir gelenek olan badem şekeri ikramı, son yıllarda bu üründe artan çeşitlilikle birlikte daha renkli bir hâle gelmiştir.

Kurban Bayramı Tatlıları

Tatlı ikramların yanında tuzlu ikramlar da bayramların vazgeçilmezleridir. Kurban bayramında kesilen kurbanın etinden yapılan yemeklerin misafirlere ikram edilmesi sünnettir. Sulu kavurmalar, yahniler ve ciğer kızartmalar Kurban bayramı sofralarının vazgeçilmezlerdir. Et yemeklerinden sonra aranan ilk şey lezzetli bir tatlıdır. Bayramlara özel yapılan ev baklavaları ve diğer şerbetli tatlıların içine fındık, ceviz, antepfıstığı gibi çeşitli kuruyemişler konarak bu tatlıların lezzeti artırılır.

Bayram tatlıları dendiğinden şekerleme, lokum ve kuruyemiş türlerinin neredeyse hepsi konu kapsamına girer. Misafirlerinize ikram olarak sunabileceğiniz bu lezzetleri aynı zamanda büyüklerinize bayram misafirliğine giderken de hediye olarak götürebilirsiniz.

Bayram Namazlarının Vazgeçilmezi Lokum

Bayram namazları normal bir ibadetten çok daha fazla anlam taşır. Bayram sabahları mutluluk içinde kalkan çocuklar bayramlıklarını giydikten sonra babaları ile birlikte camiye giderek kalabalık bir cemaatle birlikte bayram namazlarını eda etikten sonra, hayırsever insanlar tarafından dağıtılan lokumları yemek için sabırsızlanırlar. Lokum, bayramların en önemli şekerlemeleri arasındadır. Bayramlarda gerçekleşen mezarlık ziyaretlerinde de lokum dağıtılır ve bu ölmüş kişinin ruhuna ithafen yapılır. Mezarlıklarda lokum ve şekerleme dağıtılması, dinimizde uygulanan geleneklerden biri haline gelmiştir.

Güllü, tarçınlı, sade, meyveli lokumlar, farklı çeşitleri ile birlikte en sevilen bayram tatlılarından biri olmuştur. Lokumun yanında bitter, sütlü ya da beyaz çikolata da bayram ziyaretlerinden ikram edilen Türk kahvesinin en tatlı eşlikçilerinden biridir. Dolgulu, draje ve baton çikolatalar, çikolata severler için en çok tercih edilen çikolata çeşitleri olarak ön plana çıkar.